úterý 23. října 2012

Kundalíny - hadí síla


Božská síla, kundaliní,
září jako stonek mladého lotosu,
jako had svinutý do kruhu okolo sebe,
zakousnutý do svého ocasu
leží a odpočívá v polospánku
v základu těla.

Kundaliní upanišadu (1.82)




Kundaliní je sanskrtský výraz pro  „svinutý“. Kundaliní je energií, která se ve skryté formě vyskytuje ve všech věcech a bytostech.  Neprobuzená kundalíny je statická. 

Kundalíny je symbolizována hadem svinutým tři a půl krát, zakousnutým do svého ocasu, spirálovitě obtočeného okolo ústřední osy nebo Svajambhú-lingy v základu páteře.

Probuzení kundalíny je doprovázeno silným energetickým pouděním, který taoisté nazývají "žlutý proud". Během tohoto probuzení dochází k volnému proudění energie všemi čakrami a energetickými body.  Probuzení kundalíny je něco jako duchovní orgasmus, který vede k transcedenci jáství.

Metody probuzení kundalíny:


K tomu, aby došlo k probuzení hadí síly je nutné nejprve odblokovat jak duševní, tak tělesné překážky, které brání proudění energie. 


 

Drávité a stará tantrická kultura

Ruiny drávitského města Mohenjo-Daro
autor fotky: Arvind Garg
Drávité jsou původní obyvatelé Indie.  Jak se dozvíme z Wikipedie, tak mezi drávidským jazyky patří tamilština, malajálamština, kannadština a telugština. Jsou rozšířeny především v jižní Indii (ale i jejích dalších částech) a na severovýchodě Šrí Lanky, částečně také v Nepálu, Pákistánu, Bangladéši, Afghánistánu, Íránu, Malajsii a Singapuru. 

Drávité jsou kulturou, která dala vzniknout učení tantry.  Podstatou jejich uctívání byla jednota protikladů života a smrti.  Přestotože dnes je tantra vnímána jako projev života a často je omezována jen na masáže, tak tomu nebylo ovšem v podání Drávitů.

Tantrické rituály často spojovaly symboliku smrti a života. Mystérium tantry je právě onoho procesu vznikání a zanikání.

Drávité uctívali Šivu a Šakti v různých formách.  Tyto původní kulty udržely i po dobytí drávitských měst  árijskými dobyvateli.  Árijci převzali vyspělou drávitskou kulturu a došlo k integraci obou kultur do nové společnosti.  Árijci přijali Šivu a Šakti a Drávité zase Brahmu a Višnu.  To vše zpečetily védy. .

neděle 21. října 2012

Pomůcky využívané při tantrické masáži

Lidský dotek je příjemný, ale přesto někdy nedostačující. Sensuální a tantrické masáže využívají několik pomůcek, které mají navodit příjemné pocity.  Mezi ně patří sarong, pštrosí peří, teplé žíňky, bylinné měšce, ale i chlupaté rukavice a lávové kameny.  Samozřejmostí je i využívání olejů a vonných esencí.

Sarong

Sarong je bavlněný šátek, který lez vázat jako sukně i šaty. Jedná se o velmi jemný materiál, kterým hladí vaší pokožku. Pro účely masáže se využívá v roztažené formě.





Pštrosí peří

Jemné hlazení a šimrání pštrosím perem je další senzuální zážitek, který můžete při tantrické masáži zažít. Stimulace pštrosím perem pomůže uvolnit tělo něžným způsobem.




 Chlupaté masážní rukavice

Masážní rukavice se vyrábí z jemné králičí kůže, ale i syntetické.  Jemné chloupky hladí i hřejou. Díky rukavicím dosáhne masérka ještě jemnějšího dotyku, který vás zhýčká.