středa 28. listopadu 2012

Celostní medicína a tantra

Celostní medicína pohlíží na člověka  jako na jednotu celého těla, citů i mysli.  Zatímco běžná medicína vidí pouze žaludeční vřed a léčí proto jen žaludeční vřed, tak  celostní medicína uvažuje na okolnosti nemoci.  Z pohledu celostní medicíny tak nemoc žaludku souvisí i se zdravím sleziny, ale i se stavem střev.

Energie  ve zdravém člověku probíhá volně a nikde se nezdržuje. V případě energetického bloku pak může dojít k onemocnění určitého orgánu, ale léčba většinou nezahrnuje odstranění příčiny. Tedy odblokování energetických drah.

Tantra také nahlíží na člověka holisticky. Vidí ho jako jednu kompletní bytost, která je ve své podstatě dokonalá. Proto tantrici nerozlišují mezi  lepší a horší části těla. Přijímají člověka jako kompletní bytost. Tantrické masáže sice nejdou používat jako 100% léčebný prostředek, ale mají pozitivní preventivní účinek a lze je používat i jako doplněk celostní medicíny.

Náropa a Tilopa - nejvýznamnější Mistři tantry

Náropa se narodil v Bengálsku v roku 1016 a zemřel kolem roku 1100. Od jedenácti let studoval po tři roky buddhismus v Kašmíru. Po návratu se oženil a žil se svojí manželkou Nigumou po osm let. Poté se domluvili na rozvodu, aby mohl žít čistě duchovním životem. Z jeho ženy se stala jeho duchovní sestra, která založila vlastní řád Šangpa Kagjü.

 Poté Náropa opět zamířil do Kašmíru a Phullahari. V roce 1049 se zúčastnil velké náboženské a filozofické diskuse v Nálandě, kde byl úspěšný. To vedlo k tomu, že se stal opatem po dobu osmi let, než se své funkce vzdal a začal hledat Tilopu, který se mu zjevil ve vizi.

 Během hledání učitele putuje Tilopa hornatým terénem a překonává různá úskalí cesty. Tilopa se mu po cestě zjevuje v různých formách. Po dlouhém hledání Tilopu najde a slouží mu dvanáct let do jeho smrti.
Hlavní osou příběhu, který o Náropovi a Tilopovi sepsal Marpa Překladatel, student Náropy, je rozpoznávání dobrého a zlého, jako představy mysli. Tilopa například ve formě mrtvoly nabádá Náropu, aby ho shodil ze skáli a mohl tak pohodlně projít po úzké horské stezce.

 Kompletní příběh si můžete přečíst v žitovopisu  Náropa a Tilopa.  Pro ukázku ocitují část z textu:

"Když jsem se dalšího dne probudil, slunce svítilo jasem, který označoval příznivý den. Putoval jsem dál, až jsem uviděl muže, který nabodával svého otce na kůl a matku pak dusil v hnoji. Nahlas křičela: „Ó synu, proč to děláš, nebuď tak krutý!” 
Byl jsem šokovaný, co jsem viděl. Ale přemohl jsem svůj děs a zeptal se muže, jestli neviděl Tilopu. „Jak vidíš, moji rodiče jsou stále ještě naživu. Pomož mi dokonat dílo a poté ti řeknu, kterým směrem máš hledat Tilopu,” řekl muž. Měl ruce od krve a kopal do matky, která se snažila vyprostil z bahna a hnoje. 
Odmítl jsem mu v tom pomoci, načež si muž sedl do lotosové pozice. Vznesl se do povětří a levitujíce zazpíval: „Těžko se ti podaří najít gurua, když odmítáš zabít ty jedy, které pramení z tvých rodičů: lásku, vztahy, vzpomínky, city. Zítra mě potkáš jako žebráka.” Poté se muž rozložil v částečky světla a splynul se sluncem. 



neděle 11. listopadu 2012

13. komnata tantrické masáže

Jak jsem již posal, tak tantrický pohled je holistický. Proto pečuje o celé tělo. V naší kultuře byla dlouho otázka péče o sexuální žlázy tabulizovaná. Výsledek  je pak nadmíra onemocnění spojených s těmito orgány. 

Výskyt nekožních typů rakoviny u mužů
( zdroj gentlemanplus.cz )
 

    

 Vždy je lepší nemoci předcházet a uskutečnit preventivní opatření.  Jedním z takových preventivních opatření je i tantrická másáž.  Speciálně na masáž prostaty se zaměřuje technika 13tá komnata.  Masáží je prostata prokrvována a "oživována", tím je menší pravděpodobnost nepříjemného onemocnění.