úterý 23. října 2012

Drávité a stará tantrická kultura

Ruiny drávitského města Mohenjo-Daro
autor fotky: Arvind Garg
Drávité jsou původní obyvatelé Indie.  Jak se dozvíme z Wikipedie, tak mezi drávidským jazyky patří tamilština, malajálamština, kannadština a telugština. Jsou rozšířeny především v jižní Indii (ale i jejích dalších částech) a na severovýchodě Šrí Lanky, částečně také v Nepálu, Pákistánu, Bangladéši, Afghánistánu, Íránu, Malajsii a Singapuru. 

Drávité jsou kulturou, která dala vzniknout učení tantry.  Podstatou jejich uctívání byla jednota protikladů života a smrti.  Přestotože dnes je tantra vnímána jako projev života a často je omezována jen na masáže, tak tomu nebylo ovšem v podání Drávitů.

Tantrické rituály často spojovaly symboliku smrti a života. Mystérium tantry je právě onoho procesu vznikání a zanikání.

Drávité uctívali Šivu a Šakti v různých formách.  Tyto původní kulty udržely i po dobytí drávitských měst  árijskými dobyvateli.  Árijci převzali vyspělou drávitskou kulturu a došlo k integraci obou kultur do nové společnosti.  Árijci přijali Šivu a Šakti a Drávité zase Brahmu a Višnu.  To vše zpečetily védy. .

Žádné komentáře:

Okomentovat