pátek 2. srpna 2013

Jaký je rozdíl mezi taoismem a tantrou?

Taoismus je čínský duchovní systém, který vede své studenty k Cestě přirozenosti. Zahrnuje jak tělesná cvičení, masáže, dietetiku, ale i práci s prostorem a vnitření alchymii.

Taoismus je ve své podstatě velmi podobný tantrickému učení. Zatímco v tantře je svět postaven na prolnutí Šivy a Šakti, tak v taoismu mluvíme o jang a jin.

Cíle taoistů jsou velmi podobné cílům tantriků. Taoisté usilují o "nesmrtelnost", což neznamená skutečnou nemožnost zemřít, ale dobré zdraví a mladistvý vzhled do vysokého věku. 

Prostředky taoistů:

  • dietetika podobná makrobiotice
  • tělesná cvičení - Tchai ťi, Qi qong
  • Feng Shui - harmonizace prostoru
  • tradiční čínská medicína: akupunktura, akupresura, masáže, bylinná léčiva
Taoismus pracuje i s životní energií, kterou nazývá čchi. V indické tantře je tato energie označovaná jako prána. Další podobností je energie ťing, která je plodivou silou. Její sídlo je v oblasti ledvin.  Ťing lze pomocí meditační praxe a vnitřní alchymie transformovat v šen. Pod slovem šen se skrývá duchovní energie.  Proces transformace se v taoismu nazývá žlutý proud. Jogíny tento stav popisují jako probuzení kundalíny.

Tantra i taoismus si jsou velmi podobné. Není proto divu, že tantrici a taoisté tvoří ve své podstatě skupinu se stejným pohledem na svět. 

1 komentář:

  1. Mockrát díky za vysvětlení a za super blog. Právě o tantru jsem se v poslední době hodně začala zajímat, tak jsem ráda, že jsem tady našla plno užitečných informací. Co bych hrozně ráda vyzkoušela jsou ty tantra masáže. Dozvěděla jsem se o tom právě nedávno od kamarádky a podle toho, co mi říkala to musím co nejdřív vyzkoušet také.

    OdpovědětVymazat