čtvrtek 20. září 2012

Co je to tantra ?

Pod slovem tantra  se skrývá učení podobné józe, se kterou je blízce spojené.  Tantra se dělí na dvě větve - Cestu levé ruky a Cestu pravé ruky. Slovo tantra znamená spis, ale také vlákno, síť. Tantra je holistický systém. To znamená, že přistupuje ke světu jako k celku. Každá i sebenepatřnější část celku je stejně důležitá, jako celek.

Cesta levé ruky je cestou kultivace sexuální energie. Tantrici, kteří zvolí tuto cestu usilují o dosažení duchovního probuzení skrze sexuální jógu, masáže a meditace.   V ČR existuje několik center, které jsou specializované na tantrické masáže, jejich provádění i výuku.

Tantrici pravé ruky jdou naopak cestou určité askeze. Meditují nad pomíjivosti  a učí se dosáhnout nedualistické mysli. Do této skupiny patří i starověcí mistří Náropa a Tilopa

Podrobné informace o  filosofii a odnožích  tantry najdete na webu TantraJóga.cz

Šiva - energie muže

Ochráncem jogínů a všech, kteří usilují o osvícení je bůh Šiva. V tantrické nauce je Šiva ztělesněním mužského principu. Tantrici také vidí Šivu v každém muži. Skrze tantrické rituály se tedy oslavuje božský princip, který je v každém z nás.

Šiva lingam  jde přeložit jako "Šivův penis". Lingami najdeme téměř po celém světě.  Vždy znázorňují penis v erekci. Je to symbol plodivé síly. Lingam je velmi často znázorňován v kombinaci s jóni, symbolickým znázorněním  ženského pohlaví.

Šakti - energie ženy

Šakti je ztělesněním ženského principu. Jedno tantrické rčení praví, že Šiva bez Šakti je šava, tedy mrtvola. Energie Šakti je v každé ženě.  Šakti  skrytá v ženě předává energii jak svojí přítomností, tak i léčivou silou svého dotyku.

Energie Šakti je  uchovávající a rozvíjející. Žena příjmá energii muže a obdarovává ho energií ženy. Díky této vzájemné výměně je muž i žena energeticky nabitější, v lepší náladě a zdravě naladěn.

Kundalíny  - životní energie

Dalším důležitým pojmem tantry je kundalíny.  Je to pojmenování pro plodivou sílu člověka, která má je spirálovitě stočená, čím připomíná hada. Proto se ji také říká hadí síla. Probuzení kunadlíny je cílem jogínů všech směrů. Smyčky kundalíny tvoří energetické body, které nazýváme čakry.


Kundalíny je životadárnou energií. Díky ní jsme mladí a plní síly.  Jogíni vyvinuli různé způsoby, jak tuto sílu probudit a řídit. Mezi tyto techniky patří meditační cvičení, jóga,masáže a jiné stimulování proudění energie ( prohřívání energetických bodů kameny, moxa, baňkování, akupunktura, atd. ).

V taoistické terminologii by pojmu kundalíny odpovídal pojem čchi

1 komentář:

  1. Díky za skvělé počtení i za video, docela mi to otevřelo oči, co se týče vědomého milování. Strašně bych si přála, abychom něco takového mohli zažívat i s manželem, ale obávám se, že on na tyhle duchovní věci moc nebude. Co mě napadá je zkusit nám koupit třeba poukaz na tantrické masáže tady a uvidíme.

    OdpovědětVymazat